Caracterizarea ciobanului moldovean din balada populară "Miorița"
Portretul ciobanului moldovean.
Caracterizarea personajului principal al operei “Miorița”
"Mândru ciobănel tras printr-un inel"
Ciobanul moldovean este personajul principal al baladei populare "Miorița", dând sens baladei. El este caracterizat atât direct cât și indirect. Portretul moral este redat de către autorul anonim, care chiar de la început spune că moldoveanul este "mai ortoman", portretul moral mai rezultă și din caracterizarea indirecta de atitudini, gândiri, vorbe. Din text înțelegem că el are o atracție foarte mare față de oile sale, față de meleagul natal, față de măicuța sa. Înțelegem că el este harnic, înțelept, are o inimă bună. Frumusețea fizică a ciobanului este sugerată de către măicuța sa printr-o însușire de metafore și prin amologii cu elemente ale naturii : Mustăcioara - spicul grâului; Ochișorii - mura câmpului. De la măicuța sa mai înțelegem că ciobănelul este un model de frumusețe bărbătească, precizând că este mândru, are părul negru și fața albă :
„ Mândru ciobănel
Tras printr-un inel?
Fețișoara lui,
Spuma laptelui;
Perișorul lui,
Pana corbului;
Ochișorii lui,
Mura câmpului! ... ”
Astfel, ciobanul moldovean devine un simbol al frumuseții fizice și morale, un simbol al bărbației, al hărniciei și al curajului.
Cred că am putea spune că el este un Făt Frumos din basmele românești. Este unul dintre puținii oameni care s-au împăcat cu soarta lor. A înțeles că nu te poți apăra în fața destinului. Un exempu demn de urmat ...
Tag-uri: caracterizarea ciobanasului moldovean din miorita, caracterizarea ciobanului, caracterizarea ciobanului moldovan, caracterizarea ciobanasului, caracterizarea ciobanului din miorita, caracterizare, miorita, cioban, ciobanas, maicuta, maicuta batrana, ciobanasul, ciobanul din miorita, miorita caracterizarea personajului principal, miorita caracterizarea personajelor, miorita comentariu.
Comentarii
Trimiteți un comentariu